tilbake

Jury

Sammensetningen av juryene er viktig, og en jury med medlemmer med bred kompetanse innenfor et fagfelt har gode forutsetninger for å kunne premiere de beste bidragene. Alle jurymedlemmene skal ha et sterkt engasjement for faget og et skarpt øye for kvalitet og originalitet/genialitet. Alle juryene består av fem personer hvorav en er juryleder og et medlem er internasjonalt.

VISUELT JURY 2017

 • Fredrik Eive Refsli
 • Sigrid Therese Pfanzelter
 • Levi Bergqvist
 • Mia Frostner
 • Daniel Brokstad

 • Karin Andenæs
 • Christen Pedersen
 • Nina Høybakk
 • Morten Fornebo
 • Susanna Nygren Barrett

 • Bjørn Brochman
 • Ingunn Dybendal
 • Sanna Mander
 • Hilde Kramer
 • Reidar Kjelsen

 • Silja Langebraaten
 • Hanna Petrine Munkeby
 • Randi Larsen
 • Lucas Cueni
 • Jenny Theolin

 • Yaprak Morali
 • Julian Vargas
 • Karin Peterson
 • Bonsak Schieldrup
 • Susanne Flender

Grafisk design

Fredrik Eive Refsli - Juryleder / Høyskolen Kristiania (www.kristiania.no)
Fredrik er førsteamanuensis og faglig studieleder for bachelor i grafisk design ved Høyskolen Kristiania. Han er utdannet med hovedfag i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo. Som designer har han jobbet i byråene Blæst design og ANTI Bergen, og som frilanser med bokdesign og identitetsdesign. I 2013 fikk han tilbud om å utvikle en bachelorutdanning i grafisk design på Høyskolen Kristiania (tidligere Norges Kreative Høyskole), som nå undervises på skolens avdelinger i Oslo og Trondheim. I tillegg til sine elleve år som designer og åtte år med undervisning i grafisk design og reklame, var Fredrik også fast skribent for SNITT i to år. Her skrev han blant annet om etikk og sosialt ansvar. Dette har smittet over på bachelorutdanningen Fredrik leder, hvor teori og faglig refleksjon er like viktig som det praktiske arbeidet.

Christen Pedersen - Juryleder / Redink (www.redink.no)
Christen er en av Norges mestvinnende redaksjonelle designere. Han er utdannet ved Skolen for Grafisk Design i Oslo (i dag innlemmet i Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology). Han har lang fartstid fra design, reklame- og forlagsbransjen, blant annet som AD i Egmont Serieforlaget og Redink. Han har jobbet som kreativ leder for art directors og designere i Bonnier Media og Benjamin Publications i København, der han blant annet redesignet magasinene Costume, Woman, Boligmagasinet og Nova, i tillegg til å holde foredrag i funksjonell redaksjonell design. Christen var med å starte Redink i 2010 og har i dag et overordnet designansvar i tillegg til å jobbe med rådgiving, konseptutvikling og design for Redinks største kunder. Hans arbeider spenner fra designmal for Aftenposten K og Aftenposten Junior samt redesign av KUNST, KK og Vårt Land, til en rekke digitale løsninger for blant andre Lederne, DNB og Oslo kommune. Til daglig jobber han også med kunder som Forsvaret, NHO, Lerøy, Widerøe og Kommunikasjonsforeningen.

Sigrid Therese Pfanzelter / Work (www.work.no)
Sigrid har lang fartstid som designer med utdannelse både fra Wien og Oslo. Hun er lidenskapelig opptatt av å tenke helheten i alle ledd for en merkevare. Hun har jobbet i  byråer som Virtual Garden, Scandinavian Design Group, Mission, i tillegg til det anerkjente byrået DMB (Demner, Merlicek und Bergmann) i Wien. Nå jobber hun i Work. Kundene hennes har vært varierte, både store og små, men uansett kunde foretrekker hun å jobbe med merkevarer som ser merverdien av å ha en god strategi i bånn - ha langsiktige mål med fokus på branding. Jølstad Begravelsesbyrå, NSB, Salto Eiendom, Det Norske Kokkelandslaget, Akademika og Bama Storkjøkken er noen av de kundene hun har hatt gleden av å jobbe med. Sigrid er er halvt norsk og halvt østerriksk, og har bodd i en rekke land. Arbeidene hennes har mottatt priser både i innland og utland, og hun har også sittet i ulike juryier. Hun gleder seg til å sitte i Visueltjuryien i år.

Levi Bergqvist / Studio Levi Bergqvist (www.levibergqvist.com)
Levi driver sitt eget designstudio basert i Oslo. Han er utdannet ved Skolen for Grafisk Design og London College of Printing, og har tilsammen 12 års erfaring som designer i All Tomorrow’s, Dinamo Design og som freelancer. Han var med å starte All Tomorrow’s i 2012, og var partner frem til 2016. Levi har vært med på å utvikle visuelle identiteter for Den Norske Opera & Ballet, Aker Solutions, Vestre, FutureBuilt, Mono og Norrøna. Andre prosjekter han har lyst til å trekke frem er tre år med Årets vakreste Bøker-konkurransen og bokdesign for Forlaget Press. Levis forkjærlighet for plakatformatet og elektronika har resultert i en rekke plakater for blant annet Jacks Kantine, Red Bull Music Academy og Lot Lot. I 2015 var han med på å arrangere, kuratere og designe plakatutstillingen Street Art på Grafill R21. Levi har mottatt utmerkelser i Visuelt, Merket for god design og Gullblyanten og har hatt arbeider publisert i blant annet Grafik Magazine og Creative Review.

Daniel Brokstad (www.danielbrokstad.com)
Daniel er grafisk designer i New York designstudioet Sagmeister & Walsh. Han er utdannet i communication design ved RMIT University i Melbourne, Australia og har jobbet i bransjen i 6 år. Tidligere har han vært innom Melvær & Lien og en lengre periode hos Procontra i Stavanger. Siden 2013 har han reist rundt i verden som “travelancer” og har jobbet med byrå/kunder fra flere av verdens hjørner – frem til han nylig endte opp i New York. I løpet av årene har han utviklet en ekspertise for illustrativ typografi, pakningsdesign og identitetsdesign. Han er tidligere Visueltvinner og vant Nordic Creative Talent Award i 2015. Arbeidene hans har blitt publisert i flere internasjonale designbøker, magasiner og blogger. Han har holdt foredrag for Grafill og ved designskolene NKF og Noroff. På kundelisten finner man alt fra større internasjonale selskaper som Facebook, Appy Fizz og ExxonMobil til mer lokale kunder som Lervig Aktiebryggeri, Vinmonopolet og Stavanger Konserthus.

Mia Frostner / Europe (www.europaeuropa.co.uk)
Mia Frostner (originally from Stockholm, SE) holds an MA from the Royal College of Art in London and a BA from Beckmans College of Design in Stockholm, and is one of the founding directors of Europa, a graphic design studio based in London, UK. They specialise in creating coherent visual identities for organisations, exhibitions, printed matter, signage and websites. Europa have a specific interest in architecture and art in the public realm and alongside their work for various architects they have experience of working with artists, galleries and museums. Clients include Greater London Authority, Assemble, Tate, Frieze and the Wellcome Collection. Alongside their studio practice they also run the second year of the BA Graphic Design course at Camberwell College of Arts.

Morten Fornebo / Panorama design (www.panoramadesign.no)
Morten er kreativ leder og partner i designbyrået Panorama design, som han var med å starte opp i 2001. Panorama design har etablert seg som et lite Byrå med stor kunnskap innen pakningsdesign og identiteter. Ideen med Panorama Design var å skape et designstudio med tettere og direkte dialog med kundene. Den gang som nå, tror vi på design og innovasjonsprosesser med et helhetlig perspektiv. Han er utdannet grafisk designer fra Academy of Art University i San Fransisco og startet sin yrkeskarriere i Scandinavian Design Group i 1996. Kundene har gjennom årene vært alt fra store kunder som Aetat, Bravida, Bergans, til mindre kunder som Bavac, Odelia og Tind. Morten er en prisbelønnet designer med utmerkelser i Merket for God Design, Visuelt, Design Effect Awards og European Design Awards. i 2002 mottok han Hedersprisen for God Design for Bavac.

Nina Høybakk / Ginungagap (www.ginungagap.no)
Nina er utdannet grafisk designer fra Falmouth College of Arts i England. I tillegg har hun en mastergrad i kommunikasjon og ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun er en sunnmørsjente, som etter studiene i England, har jobbet som grafisk designer i Bergen og Haugesund. Nina har opp gjennom årene jobbet med mange spennende kunder og prosjekter, innen både kultur og industri. BIT Teatergarasjen i Bergen har blant annet vært hennes faste kunde siden 2002. De siste syv årene har hun vært partner, daglig leder og grafisk designer i Ginungagap på Karmøy – et lite og entusiastisk designbyrå, som var med i Nordic Design Impact i 2014/2015. Ginungagap har vunnet mange priser i den lokale designkonkurransen Gullsild, og har også mottatt diplom i Årets vakreste Bøker. Nina var også den som i 2011 tok initiativet til at Haugalandet skulle få sitt eget lokallag i Grafill. Hun var styreleder der i fire år før hun overlot jobben med lokallaget til andre.

Karin Andenæs / Creuna (www.creuna.no)
Karin er lead designer og fagleder i Creuna. Hun har sin designutdannelse fra Academy of Art University, San Francisco. I 1998 var Karin en av gründerene i Cobra (Corporate branding) som i 2007 ble kjøpt av Creuna. I Creuna har Karin en sentral designlederrolle. Hun har gjennom sin karriere designet for en rekke store norske og internasjonale virksomheter. De siste årene er det digitale flater som har hatt hovedfokus. Hun har blant annet gjort store prosjekter for Swims, Hurtigruten og Regjeringen. De to sistnevnte ble belønnet med henholdsvis Gull i Gulltaggen og Merket for god design. I 2016 satt hun på 5. året i juryen for Merket for god design, da som Kategorileder, Visuell Kommunikasjon. Hun har også vært jurymedlem i  Gulltaggen.

Susanna Nygren Barrett / The Studio (www.the-studio.se)
Susanna Nygren Barrett is a creative director and designer originally from Vancouver, Canada. She holds a BA in graphic design, as well as attended the Masters Program in Graphic Design through Yale University where she studied under Paul Rand and Armin Hofmann in Brissago, Switzerland in 1995. Following this, Susanna moved to New York in 1997 to be head creative for a design firm and later moved to Sweden in 2000, where she became partner and Creative Director at BVD in Stockholm. In 2010 Susanna co-founded The Studio with a focus on identity and branding, working with print, packaging, signage, in-store communication as well as web and digital design for a broad range of clients including H&M, Verso Skincare, Blossa Glögg among others. Over the years, her work has been published in numerous journals and books and has been awarded by the D&AD, AIGA, The One Show, Guldägget, Kolla!, Red Dot Design Award and Wallpaper Design Awards. Susanna has written articles on design, is a popular guest lecturer and holds workshops at design schools such as Beckmans School of Design, Berghs School of Communication, Forsbergs as well as Brobygrafiska. She has been on the jury of design awards such as Guldägget, where she was the Design Jury Chairman in 2010, Kolla!, as well as the AIGA in New York among others.

Illustrasjon

Bjørn Brochman - Juryleder (www.commandogroup.no)
Bjørn var med å starte det velrenommerte designstudioet Commando Group i 2002, hvor han var partner fram til 2016. Han har vunnet en rekke priser, blant annet for sitt arbeid for D2, Dagens Næringslivs fredagsmagasin. Han er utdannet billedkunstner ved Statens Kunstakademi i Oslo og ved Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving's-Hertogenbosch i Nederland. Han er for tiden frilanser med redaksjonell illustrasjon som spesialfelt.

Ingunn Dybendal / Illustratørene (www.illustratorene.no)
Ingunn Dybendal har bachelor i illustrasjon fra University College Falmouth og jobber til daglig hos Illustratørene i Oslo. Hjembygda Flisa i Hedmark er dog ikke glemt. Inspirasjonskilder som utstoppede dyr, stillhet og originale karakterer, samt grenselandet mellom hygge og uhygge kan klart skimtes i arbeidene hennes. Det er en hårfin balanse mellom det søte og det groteske, rett og slett litt Twin Peaks! Ingunn er opptatt av at illustrasjonen skal utfylle, trekke den røde tråden og gi den som ser noen nye tanker.
På kundelisten står Dinamo, Redink, Utdanningsdirektoratet, Det Norske Veritas, Creuna og Aftenposten, for å nevne noen.
I tillegg har Ingunn en lidenskap for detaljerte tusjtegninger og tatovert hud.

Reidar Kjelsen / Svinepelsen (www.svinepelsen.no)
Reidar tok hovedfag i illustrasjon ved SHKS i Oslo i 1994. Siden det har han illustrert rundt 50 barnebøker og skrevet 14 av disse selv. Han har ellers hatt oppdragsgivere som McCann, Playboy, Arena, Dagbladet og Akershus Fylkeskommune. Han har hatt 4000 leselystforestillinger i det norske skoleverket. Reidar Kjelsen er litt av en tulling! Det skjønner du fort hvis du tar en titt på websiden hans.

Hilde Kramer / Kunst- og designhøgskolen i Bergen
Hilde er professor i visuell kommunikasjon, Institutt for design, ved Universitetet i Bergen. Hun har i tre tiår arbeidet med bildebok som spesialfelt. "Å jobbe som illustratør handler ofte om å gå inn i andres prosjekter og ikke bare se verden med vedkommendes øyne, men også visualisere denne. Dette utfordrer ofte ens identitetsforståelse, men skaper samtidig nye perspektiver og i mange tilfeller utvider våre horisonter. Denne erkjennelsen er noe jeg tar med meg og bruker aktivt i forskning gjennom illustrasjon, som er en del av virket mitt ved Institutt for design. UiB."

Sanna Mander / Lucky Illustrator (www.agentpekka.com/artist/sanna-mander)
Sanna er illustratør og driver sitt eget studio i Helsingfors. Hun studerte grafisk design på Konstindustriella högskolan i Helsingfors, og har jobbet bredt med illustrasjon og design over hele verden for kunder som Kipling, Marimekko, Converse, Wall Street Journal, Washington Post og Harper Collins. Hun illustrerer bokomslag, barnebøker, plakater, emballasje og tekstiler. I år er hun juryleder i den finske konkurransen Vuoden Huiput – Best of Finnish Advertising and Design.

Digital design

Jenny Theolin - Juryleder / Hyper Island (www.hyperisland.com)
Jenny is a creative director, producer and educator specialising in the visual arts, music and culture. She head’s up Studio Theolin, an agency specialising in brand, communication and exhibition design, and she teaches, lectures and collaborates with international schools and universities. She’s currently running the MA Digital Management program at Hyper Island in Stockholm and London, and is a course designer at Berghs School of Communication. Jenny is Vice Chairman of Design Sweden, where she recently launched its complete overhaul and rebrand alongside a fantastic project team. She also speaks at various talks, events and conferences and is an active writer. She recently spoke at the launch of She Says in Stockholm, debated on BBC Radio, was filmed for BBC News, wrote opinions for Design Week and Creative Bloq – and covered creative events for Digital Arts Magazine. She’s also published in the books ‘Startup Guide Stockholm’, ‘CITIx60 Stockholm’, ‘Work For Money, Design For Love’ and 'Inside Art Direction'.

Silja Langebraaten / Bakken & Bæck (www.bakkenbaeck.no)
Silja er interaksjons- og produktdesigner i Bakken & Bæck. Hun har en mastergrad i produktdesign fra HiOA og har ti års erfaring med brukeropplevelse og innovasjon. Silja er en engasjert fagnerd som går på jobb hver dag for å gjøre det litt mer intuitivt å omgås teknologi. Hun har tidligere jobbet som konsulent, interaksjonsdesigner og innovasjonsplanner for Creuna og Scandinavian Design Group. I Bakken & Bæck er Silja med og utvikler digitale produkter og tjenester for kunder og byråets egne prosjekter og selskaper. Silja har hjulpet kunder som, Statoil, Utdanningsdirektoratet, NHO, Tine, Liveqube, Distribution Innovation m.fl.

Hanna Petrine Munkeby (www.loobydesign.com)
Hanna er freelance interaksjonsdesigner og innovasjonsplanner. Hun er utdannet ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og har tidligere jobbet  i Scandinavian Design Group hvor hun blant annet utviklet et omfattende metodeverk. Hanna er god på prosesstyring og blander seg alltid inn i innhold. Hun har evnen til å kombinere sterke konsepter, forretningsutvikling, tjenestedesign og erfaring som dataspilljournalist med designstrategi og lang digital fartstid.

Randi Larsen / Studio Larsen (www.studiolarsen.no)
Randi Larsen jobber som seniordesigner og rådgiver i sitt eget firma, Studio Larsen. Før dette har hun jobbet i en rekke anerkjente byråer som Scandinavian Design Group og Try/APT. Hun markerte seg tidlig i bransjen som kvinnelig digital designer og er derfor kanskje mest kjent for sin spesialkompetanse innen design på digitale flater, men hun har også bred erfaring innen merkevarebygging og utvikling av visuelle identiteter tilpasset alle kanaler. I prosjekter ser hun alltid etter et godt strategisk grunnlag og helhet, samtidig som hun er over middels opptatt av detaljer. Randi har vunnet priser i både ED-Awards, Visuelt, Merket for God Design Gulltaggen og Gullblyanten.

Lucas Cueni / Schibsted (www.schibsted.com)
Lucas er UX Manager i Schibsted og har sin utdanning fra Central Saint Martins College of Art & Design i London og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han har over ti års erfaring innenfor ixd, brukersentrert design og digital produktutvikling. Lucas trives med å kombinere komplekse digital strategier og sterke konsepter med brukerfokus og design-håndverk. Lucas brenner for fagfeltet og har vært med å grunnlegge IxDA i Oslo.

Moving Image

Julian Vargas - Juryleder / Animaskin (www.animaskin.no)
Julian kommer fra en blanding av klassisk animasjon ved Høgskulen i Volda og oljemaleri. Han har siden 2007 gjort over 200 TV-vignetter og levert spesialeffekter til noen av Norges største og mest sette produksjoner som Lilyhammer, 1.-3. sesong, og What does the fox say. Arbeidene hans har blitt vist på festivaler over hele verden og har har vunnet flere priser. I dag jobber han som kreativ regissør i Animaskin, et animasjonsstudio han etablerte i 2013.

Bonsak Schieldrup / Reacecar (www.racecar.no)
Bonsak er en prisbelønnet motion designer og regissør i Racecar i Oslo. Han er utdannet arkitekt ved Arkitekhøgskolen i Oslo, og har også en karriere som musiker bak seg. Som nyutdannet arkitekt begynte han å jobbe som scenograf i NRK hvor han traff flere av sine nåværende kollegaer. I 1998 var han med å starte Placebo FX hvor han jobbet i to år før han i 2000 var med å starte Racecar, hvor han har jobbet siden. Racecar er et prisvinnende motion graphics designstudio som lager innhold for alle platformer. De har ett bredt spekter av kunder innenfor tv, film og interaktive medier.

Susanne Flender / NRK (www.nrk.no)
Susanne jobber som grafisk designer i NRK. Her jobber hun med utvikling av identiteter, merkevarestrategier, vignetter og helhet på alle flater for en rekke varierte programmer som blant annet underholdningsprogrammer, nyheter, sport, P3, NRK Super mm. Før det jobbet hun frilans i London for flere designbyråer, og ble tildelt et stipend fra Animate! sponset av Channel 4 og The Art Council of England rett etter studiene. Hun studerte til en mastergrad i Visuell kommunikasjon ved Central St. Martins College of Art & Design i London. Før det tok hun en bachelor i Multimedia Arts ved John Moores University i Liverpool. Susanne har vunnet en rekke priser for sitt arbeid.

Yaprak Morali / Qvisten (www.qvisten)
Yaprak Morali is originally from Turkey. After getting her BA in Banking and Finance, she studied character animation at the Animation Workshop in Viborg, Denmark. Since then she has worked in Copenhagen, Viborg, Milan, Budapest, London, Munich,  Bombay, Istanbul, Ankara and Oslo for various projects for the small and big screen as a Maya character animator, classical animator, storyboard artist and character designer. Yaprak is also the author and illustrator of preschool books, published in Turkey.
She manages the animation festival Frame by Frame in Oslo and is a member of the Fredrikstad Animation Festival’s board.
She occasionally gives lectures about animation and works as a moderator for animation related festivals. With sixteen years of experience in the animation industry, Yaprak lives in Oslo with her Norwegian husband and works at Qvisten Animation.
Among other recent credits, she was animation director on Rulletrappen (2015) and Odd er et egg (2017)

Karin Peterson / Chimney (www.chimneygroup.com)
Karin är Creative Director på Chimney i Sverige. Hon är bland annat utbildad på Beckmans College of Design i Stockholm och International Film School, Köln. Efter examen arbetade Karin främst med programdesign & lanseringar samt varumärkesidentiter på flera av Sveriges största TV-kanaler som SVT och TV4. Sedan fem år är hon en del av Chimney och hjälper kunder med all form av rörlig kommunikation, content och motion branding. Karin gästföreläser regelbundet på Berghs School of Communication i Stockholm och har tidigare suttit i juryn för tävlingar som svenska Guldägget och Kolla.

GrafillRosenkrantz gate 21, 0160 Oslo22 12 82 00grafill@grafill.no

Abonner på nyhetsbrev