Innovasjonsprisen for universell utforming


Innovasjonsprisen for universell utforming hedrer virksomheter, designere og arkitekter som på en nyskapende måte har utviklet produkter, tjenester og omgivelser som bidrar til et mer inkluderende samfunn. Frem til 31. oktober kan du foreslå kandidater gjennom et enkelt skjema på nett.

Innovasjonsprisen2014

Norsk design og arkitektursenter (da Norsk Designråd) fikk i 2011 oppdraget fra Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD), som koordinerer regjeringens satsing på universell utforming, å styre prosessen og dele ut en ny norsk pris som skal fremheve innovative, tilgjengelige og brukervennlige løsninger. Prisen vil bli delt ut igjen i februar 2015 på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo.

Universell utforming er utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpasning og en spesiell utforming. BLD opprettet prisen på bakgrunn av Regjeringens handlingsplan for universell utforming, og er en del av visjonen om et universelt utformet Norge innen 2025. Prisen skal hedre innovativ bruk av universell utforming i henhold til en bred definisjon av arkitektur og design. Dette omfatter alle våre menneskeskapte omgivelser som bygninger, uterom og landskaper, transport, interiører, produkter, visuell kommunikasjon, tjenestedesign, IKT og digitale løsninger, totalt har prisen åtte kategorier. Prisen skal anerkjenne innovativ bruk av universell utforming innen denne forståelsen og vurderingskriteriene som legges til grunn skal inkludere alle aspekter ved universell utforming med vekt på brukerfokusert nyskaping, form, estetikk og funksjonalitet.

Prisen kan tildeles bedrifter/institusjoner og designere/arkitekter i både offentlig og privat virksomhet. For å bli nominert til prisen er det en rekke kriterier for universell utforming som må oppfylles. Løsningen må dessuten være i bruk, den må være nyskapende og må komme alle til gode.  

En uavhengig jury vil bli oppnevnt sammensatt av utøvende designere, arkitekter og fagpersoner fra ulike organisasjoner og institusjoner med ekspertise innenfor det brede spekteret av kategorier og universell utforming. Juryen vil vurdere alle kvalifiserte prosjekter og stemme frem én vinner i hver kategori. Blant disse offentliggjøres det én endelig vinner på et eget arrangement med prisseremoni og presentasjon av alle vinnerprosjektene.

Det er gratis å sende inn forslag.
Alle kan foreslå kandidater til prisen gjennom et enkelt skjema på nett.
Forslag må sendes inn innen 31. oktober.