Gratulerer alle vinnere i Årets vakreste Bøker 2015!


Norske formgivere ble torsdag kveld hedret på Nasjonalbiblioteket i forbindelse med priutdelingen Årets vakreste Bøker 2015. Av nærmere 300 bokutgivelser sendt inn til konkurransen, ble 47 premiert, og det er de kreative menneskene bak bokutgivelsene som ble belønnet for sitt arbeid med å skape vakre bøker.

Årets vakreste Bok
Blant de prisvinnende bøkene ble én bok premiert som den aller vakreste. Den utradisjonelle årsrapporten ’Living the Nordic Light’ fikk den gjeve prisen, og det er det prisvinnende byrået Snøhetta som har designet rapporten. Hvert år siden 1992 har det østerrikske konsernet Zumtobel gitt anerkjente designere i oppdrag å skape et kunstnerisk uttrykk til lyskonsernets årsrapport, og denne gangen gikk oppdaget til Norge.

Juryen uttaler: Boken beveger seg langt utover den grunnleggende oppgaven til en årsrapport. Selskapets virke er visualisert i et tema som treffer utover den tradisjonelle målgruppen, hvor man emosjonelt blir dratt inn i bokens tema. De tre seksjonene har hver sin spennende vinkling hvor man kan tilnærme seg temaet på ulik måte, med vakre portretter, assosiativ billedseksjon og vitenskapelig forskning. Boken vitner om en vilje til kreativitet og verdier utover produktene. Lyset definerer den pregede tittelen på det helhvite omslaget, hvor resten av informasjonen er holdt minimal. Omslaget i seg selv gir et signal om at dette ikke er en vanlig årsrapport. Baksiden av omslaget overrasker med et foto av de portretterte 100-åringene, limt i blindpreg. Meget godt gjennomført produksjon fra innbinding, papir, preging, effekter, billedbehandling og trykk. En softcover blir ikke flottere enn dette.

Ebok premiert
For andre år på rad ble spesialprisen Årets vakreste Ebok delt ut. Utmerkelsen gikk til den digitale utgaven av boken ’Fra ungdommen’, en dokumentar om norske ungdomsmiljøer i Norge. Over 30 ungdommer er portrettert med bilder, film og lyd.

Juryen uttaler: Årets vakreste ebok har lykkes med en helhetlig og original digital utførelse av sitt konsept. Det digitale formatet av boken tilfører prosjektet en ny dimensjon. Denne eboken har et høyt håndverksmessig nivå i bruken av foto, video og tekst. Utgivelsen er brukervennlig, og virkemidlene er presise og tydelige. Navigasjonen er original og skaper et nært møte mellom leseren og personene i boken. Eboken utfordrer den lineære fortellingen, og åpner for refleksjon rundt det sterke og til tider mørke innholdet. Det vises stor forståelse for digitale virkemidler både overordnet og i bokens poetiske detaljer. Her stiller utgivelsen i en klasse for seg. Eboken er et strålende eksempel på nytenking og godt håndverk innen det digitale bokfeltet. Juryen håper at denne eboken vil inspirere til utvikling av flere helstøpte og ambisiøse prosjekter der det digitale formatet løfter fram innholdet på ebokens egne premisser.

Bokkunstpris til nest yngste noensinne
Bokkunstprisen går til en utøver eller virksomhet som har gjort en særlig innsats for å fremme god bokkunst gjennom sitt arbeid med å formgi, illustrere, produsere eller utgi bøker. Hedersprisen ble delt ut for første gang i 1957, siden da har en rekke kulturpersonligheter mottatt prisen. I år gikk prisen til Aslak Gurholt Rønsen. Han er den nest yngste personen som mottar denne æresprisen. Til tross for sin unge alder har han allerede utgitt hundrevis av bøker og vunnet en mengde priser.

Hovedstyret uttaler: Årets vakreste Bøker er den visuelle bransjes feiring av det beste innen norsk bokkunst og Grafills Hovedstyre er svært fornøyde med at vi har mange, verdige og gode utøvere som viser et høyt nivå. Årets konkurranse viser nettopp dette. Den viser at det gror godt og det gror vakkert. Honnør til alle som deltar og synliggjør vår bransjes medvirkning til den vakre boka. Årets prisvinner er en utøver som i aller høyeste grad bidrar til dette. Han er kjent for sitt engasjement og meninger rundt boka som et helhetlig objekt. Boka er noe som skal og må behandles og/eller kjæles for med en særlig omtanke. Prisvinneren er nærmest kompromissløs i forhold til bokas visuelle jeg. Årets bokkunstner er ikke bare bokdesigner, men en sjangeroverskridende utøver som overrasker miljøet til tider med egenproduserte tilfeldigheter som det står på en facebookside. Dette er en utøver som kler flere roller innen bok-området: han skriver, redigerer, illustrerer og designer – og han produserer. Han deler blant annet et forlag med en kollega for å få plass til de bøkene som han mener bør gis ut, men ikke passer inn andre steder. Gull, sølv, gull gull gull, sølv, sølv, gull…. Dette kan høres ut som et norsk VM referat der bokkunst er en av disiplinene. Men listen er bare et lite utdrag av hva årets prisvinner har vunnet i tidligere konkurranser, enten alene eller sammen med andre. Til tider har Årets vakreste Bøker scenen på Nasjonalbiblioteket til dels blitt dominert av ham, og i miljøet er det flere som hevder at årets Bokkunstner er den mest prisvinnende noensinne. Dette er en utøver som har holdt på i mange år selv om han ikke er særlig gammel. Siden 2001 eller kanskje heller mellom 2001 og 2005, som han selv sier, startet han et designfelleskap som har vært med på å gjøre ham tydelig i miljøet og som gav han de første prisene for vakre bøker. Han jobber for og sammen med Flamme Forlag og Hubro. Han er en del av Yokoland, en del av AKI-forlag; og nå er han en del av den profilerte listen over prisvinnere i ÅvB.

Det er Grafill som står bak arrangementet, og målsettingen er å løfte frem den visuelle delen av bokbransjen, og inspirere forlag, forfattere, designere og illustratører til å lage kvalitetsbøker i trykket og digital form.

Vi gratulerer!

(Fotograf: Ruben Kvamme)