God Jul fra daglig leder


Vi nærmer oss slutten av 2014 med stormskritt. Men før vi går inn i 2015 vil jeg gjerne tillate meg å gjøre to ting; å se litt tilbake på 2014 og å ønske dere alle en riktig god jul. Derfor denne hilsen fra meg.

Martin Grafill 2600 1734

Først og fremst, hva kan vi trekke frem av gode hendelser i 2014?

Jeg tror de fleste vil huske den vellykkede konkurransen, lanseringen og ikke minst oppmerksomheten knyttet til Norges Banks nye seddelserie her i R21. Norsk design ble noen hektiske uker satt på kartet, og fikk massiv internasjonal oppmerksomhet og skryt. Heldigvis kan jeg nå fortelle at vi i Grafill også kommer til å vise Kripos sin konkurranse om de nye norske passene på nyåret her i R21. Det er nemlig viktig for oss i Grafill å være et sted hvor utøvere og andre interesserte kan komme og få et grundig innblikk i konkurransegrunnlag, prosess, juryarbeid, forslag, og til sist vinnere og jurybegrunnelse i store og viktige designkonkurranser av nasjonal betydning. Her har vi lykkes. Det er veldig tilfredsstillende å kunne huse disse to viktige konkurransene og tilby et bredt publikum et innblikk i grafisk design, illustrasjon og formgivning på et så høyt nivå og på objekter som har stor betydning i menneskers hverdag. Pass og penger er noe i sannhet alle har et forhold til.

En annen milepel i vår virksomhet er at vi i 2014 for første gang kåret Årets vakreste E-bok. Det var en utfordrende beslutning å ta. For hva er egentlig en bok? Er ikke en bok et tredimensjonalt objekt i papir? Etter en nøye vurdering og diskusjoner både internt og med ressurspersoner blant formgivere og forlag, besluttet vi å dele ut en pris for Årets vakreste E-bok i 2014. Ambisjonen om at formgivningselementet i e-bøkene også er noe som må løftes frem i den nye bokhverdagen, ble det avgjørende argument. For hvem andre enn Grafill og konkurransen Årets vakreste Bøker kan ivareta en slik ambisjon? Formgivning av e-bøker er uansett viktig for leseropplevelsen og formidlingen av litteraturen fremover. Denne utviklingen er vi nå midt oppe i og vi trenger også å løfte frem denne delen av bokproduksjonen. Kåringen i 2014 var kåring nr. 81 i rekken, og det gav etter vår oppfatning et viktig signal om fornyelse og nytekning for selve konkurransen. Reaksjonene  var også svært positive, både i media generelt, på sosiale medier, og ikke minst på selve prisutdelingen. Det skal bli spennende å følge denne utviklingen videre.

Neste endring som vi realiserte i 2014, var en viktig dreining i kursen for Visuelt. Vi gikk fra et Visueltseminar til en Visueltfestival. Selve Visueltkonkurransen og prisutdelingen ble i år videreutviklet og ytterligere profesjonalisert, men selve seminaret har vi hatt et ønske om å videreutvikle i større utstrekning. Vi har gått fra to hele seminardager med norske og internasjonale foredragsholdere, til en festival med én seminardag, og én dag med workshops, studiocrawl, pop-ups, utstillinger og mindre foredrag på ulike steder og med ulike samarbeidspartnere. Vi har redefinert hva som vi mener bør ligge i en optimal to-dagers faglig opplevelse på høyt nivå og utviklet Visuelt i en spennende ny retning. For festivaldeltageren er valgmulighetene blitt større i takt med at aktivitetene er kraftig utvidet. Noe er åpent for alle, noe er for mindre grupper, det er utstillinger, sosiale arrangementer, stor variasjon i workshops, og alt finner sted på ulike lokasjoner. Reaksjonene har ikke latt vente på seg; våre samarbeidspartnere applauderer, og festivaldeltagerne har gitt oss mange verdifulle og positive tilbakemeldinger. Ikke minst har det svært engasjerte Visueltutvalget også gitt oss en klar tilbakemelding; dette må vi fortsette med. Visuelt har i 2014 tatt noen spennende skritt i en ny retning!

Det siste jeg vil nevne nå på tampen av det gamle året er Grafills splitter nye satsningsområde; nemlig Grafill Pluss. Lanseringen av Grafill Pluss fant sted under Visueltfestivalen og våren 2015 vil vi starte opp for fullt. Grafill Pluss er stedet på våre nettsider hvor vi samler relevant, nyttig, fagorientert og informativt materiale til deg som Grafill medlem. Det primære er at vi ønsker å tilby mulighet for ytterligere profesjonalisering og kompetanseheving gjennom en felles kunnskapsplattform, ved å etablere en verdifull og lærerik og praktisk medlemsfordel. Vår ambisjon er å hele tiden presentere det du burde vite, og det du kanskje ikke visste at du burde vite for å styrkes og utvikles som konkurransedyktig fagperson.
Vi kommer til å samle informasjon om kurs, vi kommer til å tilby råd, hjelp og veiledning. Vi kommer til å samle opp kontraktmaler, stipendmuligheter, oversikt over eksterne kurs og utdannelser, og ellers det vi kommer over som kan hjelpe deg på vei som aktiv utøver. Så følg med fremover, og gå inn på www.grafill.no/pluss.

Med andre ord: mye bra å se tilbake på, og mye å glede seg til i 2015. Håper du deler denne oppfatningen.

Og med disse ord vil jeg benytte anledningen til å ønske alle en riktig God Jul.

Med vennlig hilsen Martin Biehl.


(Foto: Jimmy Linus)