| Vika Kino / Grafill R21 08:30 – 23:30
Website Banner Grafill 1000

Grafill 25 år: Jubileumsseminar og bursdagsfest 20. oktober (utsolgt)


Grafill ble stiftet i 1991, og i år har vi jubileum. Torsdag 20. oktober skal vi hylle norsk visuell kommunikasjon og alle som utøver faget. Vi inviterer til et spennende seminarprogram på dagen og bursdagsfeiring i våre lokaler om kvelden. Bli med på markeringen av 25 flotte år!

Website Banner Grafill 1000

Arrangementet er nå utsolgt.


PROGRAM #

08.30-16.00
Seminar
Vika Kino, Oslo

Velkommen til registrering og en kopp kaffe
Thomas Seltzer er konferansier for dagen
2 x ekspressforedrag: Petter Moshus og Erik Heisholt
Paneldiskusjon om identitet med Henrik Haugan, Camilla Holcroft, Mathias H. Hovet, Tonje Christine Jæger, Endre Berentzen og ordstyrer Torgeir Hjetland
Audun Vinger samtaler med Robin Snasen Rengård, Martin Kvamme og Are Kleivan om visuell musikk
2 x ekspressforedrag: James Martin/Martine Solli Nilsen og Bendik Kaltenborn
Vi spiser lunsj og mingler
Knut A. Helgeland/D’TOX: Moving Target - 25 år med motion design
Bjørn Gunnar Staal og Joakim Wiig Hoen, Void
Fagprat om Grafills fremtid med Kari Bucher, Trude Gomnæs Ugelstad, Aslak Rønsen, Lennart Eng, Cecilie Maurud Barstad og ordstyrer Erik Worsøe Eriksen
2 x ekspressforedrag: Qvisten Animation og Maren Todal

16.00-18.00
Vorspiel hos Illustratørene
Grensen 9a, Oslo

Midt i mellom programpostene, inviterer Illustratørene til jubileums-vorspiel.

18.00-02.00
Jubileumsfest
Grafill, Rosenkrantz gate 21, Oslo

Vi inviterer til 25 års bursdag i Grafills lokaler R21, som for anledningen blir dekorert med minner fra arkivet og illustrasjoner på vinduene. Med pyntet lokale, food-trucks, ballonger i taket, øl med jubileumsdesign og musikk, gleder vi oss til en real fest sammen med Grafillvenner!

Priser
Seminar medlem i Grafill 250,-
Seminar ikke-medlem i Grafill 500,-
Jubileumsfest medlem i Grafill 250,-
Jubileumsfest ikke-medlem i Grafill 500,-

Les mer om programmet og foredragsholderne nedenfor.

2 x ekspressforedrag: Petter Moshus og Erik Heisholt #

Petter Moshus har jobbet med grafisk design i en mannsalder. Moshus skal fortelle om arbeidet med den visuelle profilen til Lillehammer-OL. Han ledet designprogrammet, og har vært designrådgiver for IOC og OL-arrangørene i Salt Lake City, Athen, Torino og Beijing. Moshus har også jobbet som designsjef i NRK, og har vært prosjektleder for utvikling og implementering av et visuelt profil-/designprogram for Kongehuset og Det Kongelige Hoff. I perioden 2003-2008 var han ansatt som instituttleder ved Institutt for industridesign ved Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo.

Erik Heisholt er Founder & Executive Creative Director i Heisholt Inc. Erik har jobbet med markedsføring og reklame siden 1992, og har hatt flere ledende stillinger innen bransjen. Blant som kreativ leder i Leo Burnett, grunnlegger av SMFB og kreativ leder i Anti. I februar 2015 startet han og Terese Aalborg Heisholt Inc, et kreativt selskap som jobber både med kommersielle og ikke-kommersielle prosjekter og oppdrag. Erik er en av Skandinavias mest prisvinnende kreatører og kreative ledere, med blant annet Grand Prix i Cannes Lions, og ble som en av de yngste noensinne tildelt Kreativt Forums Ærespris Gullblyanten i 2004. Han holder mange foredrag med tema kreativitet og markedsføring. Heisholt Inc. har kontorer i Oslo, Stavanger og en egen funkisvilla på en øy inne i Minecraft. Heisholt skal snakke om samarbeidet med Universal Music Norge og The Gathering om en av årets mest omtalte norske jobber globalt, AlunaGeorge - Live In Minecraft. 

Paneldiskusjon: Identitet i design #

Paneldiskusjon om utviklingen av identitetsdesign over tid, fra hvordan det jobbes, filosofi, medie, kanaler, til hvordan det oppfattes. Hva definerer dagens arbeid, og i hvilken grad har metodikk og praksis forandret seg de siste årene?

Ordstyrer: Torgeir Hjetland
Paneldeltakere: Henrik Haugan, 
Camilla Holcroft, Mathias H. Hovet, Tonje Christine Jæger, Endre Berentzen

Torgeir Hjetland dannet Work in Progress i 2011, etter tolv års erfaring som designer for Uniform, Making Waves og Enzo Finger Design. Han har bachelorgrad i design fra England i tillegg til toårig utdannelse fra Norge. Torgeir har vunnet en rekke utmerkelser (D&AD, German Design Awards, European Design Awards, Merket for god design, Visuelt og Årets vakreste Bøker), og har fått sine arbeider publisert i bøker og magasiner.

Henrik Haugan har nærmere ti års kunstutdannelse med vekt på maleri og grafikk fra Oslo og London med etterfølgende undervisningsstillinger i grafikk ved Kunstakademiet i Oslo. Etterhvert gikk han gradvis over til å jobbe full tid med grafisk design og illustrasjon. Haugan har arbeidet med designprosjekter i et stort spekter fra store identitetssystemer. I Snøhetta har han blant annet jobbet med Avinor, Norges Bank, Posten, Arcus, Munchmuseet, Edvard Munch VGS, Oslo 2022, DAC (OECD). Av kundeerfaring før Snøhetta kan nevnes visuelle identiteter for Universitetet i Oslo og Universitetet i Nordland, Kunstnernes Hus og Abelprisen. Dessuten grafisk design for en lang rekke kunder som Vinmonopolet, Den Norske Opera, British Council og Norsk Designråd. Haugan har designet en lang rekke bøker ofte med kunsttematikk for ulike forlag som Hatje Cantz (DE), Kerber Verlag (DE), Skira Editore (IT) Fonds Mercator (BE) og Forlaget Press (NO).

Camilla Holcroft er utdannet grafisk designer og har 17 års erfaring som designer fra ulike design- og reklamebyråer i Bergen. Da utdanningsløpet skulle velges, sto det mellom grafisk design ved Central St Martins College of Art & Design i London eller tekstforfatter ved Westerdals. Hun valgte det første, men er stadig opptatt av tekst som viktig identitetsbygger. Hun skriver ofte tekst mens hun skisser. Typografi er et viktig stikkord. Bredden av prosjekter spenner fra trykksaker (visuelle identiteter med alt det innebærer) til omgivelser (feks Solbergtårnet) og reklamekampanjer (f.eks Seteslusk-kampanjen til Skyss). De siste to årene har hun vært senior designer i Netlife Research i Bergen, med ansvar for design og merkevare på digitale flater. 

Mathias H. Hovet er byråleder i Heydays med utdanning fra Designinstituttet/Westerdals/BI. Var med å starte Heydays i 2008 etter endt skolegang og har siden den gang ledet byrået. Opprinnelig fra Sykkylven i Møre og Romsdal. Heydays er et Oslo-basert designbyrå med 7 ansatte. Vi spesialiserer oss på design og utvikling av visuelle identiteter og strategier. Samt implementering av disse i digitale og fysiske flater, for norske og internasjonale kunder i alle mulige bransjer. 

Tonje Christine Jæger har bakgrunn både som grafisk designer og AD. Hun har femten års erfaring fra reklame- og designbyrå, og har jobbet med strategisk design for flere store merkevarer. I SDG jobber hun som kreativ leder og seniordesigner, med særlig fokus på paknings- og identitetsdesign. Tonje har sittet i flere fagjuryer og vunnet priser for sitt arbeid. Hun er spesielt opptatt av konseptutvikling.

Endre Berentzen er kreativt ansvarlig i ANTI Bergen, har over 15 års erfaring fra bransjen og er en av Norges internasjonalt–mestvinnende designere. Hans helhetlige tenkning i konseptualiseringen og etableringen av systemer for design har gjort ham til en ettertraktet foredragsholder innen identitetsdesign både i inn- og utland. Evnen til helhetlig tenkning, krediteres en allsidig bakgrunn som – utenom designstudiene og ettårig vikariat som førsteamanuensis – blant annet inkluderer ett dypdykk i forbrukeradferd & psykologi, en periode som læregutt i snekkerbedrift samt mangeårig lefling med arkitekturen. ANTI Bergens redesign av Festspillene i Bergen er det perfekte eksempelet på helhetlige systemteorier satt ut i praksis – en jobb som blant annet ble hyllet med Grand Prix i både Cannes og Red Dot Awards som første norske mottaker noensinne (designkategoriene). Foruten Cannes og Red Dot har Endre også vunnet metall av edleste valør i One Show, ADC Global, European Design Awards (Best of Show) med mer.

Robin Snasen Rengård, Martin Kvamme og Are Kleivan i samtale med Audun Vinger #

Robin Snasen Rengård er en musiker og designer fra Oslo. Han formgir bøker, plater, identiteter, plakater og andre ting og representeres av byHands. Han har laget musikk til film og TV og spiller i band som Universet og Heyerdahl. Under navnet Snasen har han som soloartist gitt ut tre EP ér og to plater og jobber nå med sin tredje og fjerde fullengder.

Martin Kvamme har 22 års erfaring fra reklame- og designbransjen. De siste 15 årene har han jobbet svært mye med kulturprosjekter og spesielt platecover. Artister som Faith No More (og flere av Mike Patton sine soloprosjekter), Avett Brothers, Brandi Carlile, a-ha, Jaga Jazzist, Turbonegro og Satyricon for å nevne noen få. Noen ganger med Sissel Kyrkjebø i ene enden og Darkthrone i andre enden av skalaen … samtidig. I 2005 ble Magnet sin 12” vinyl «Last Day of Summer» utstilt ut på The European Design Show på Design Museum i London. Martin ble nominert til Norsk Forms pris til unge designere i 2008.

Are Kleivan er designer og partner i Metric Design i Oslo. Han startet å designe og illustrere platecover og konsertplakater på tidlig nittitall og jobbet tett på musikkbransjen i mange år. I elleve år hadde han bl.a ansvaret for Øyafestivalens visuelle identitet. I dag jobber Kleivan mest med identitetsdesign for kultur, næringsliv og det offentlige.

Audun Vinger er skribent og bladfykarrangør, bosatt i Oslo. Tidligere redaktør for Natt&Dag og Vinduet, i dag tilknyttet Dagens Næringsliv og Jazznytt.

2 x ekspressforedrag: James Martin/Martine Solli Nilsen og Bendik Kaltenborn #

James Martin, opprinnelig fra Salt Lake City, Utah, er en prisbelønnet animatør, illustratør og designer som jobber og er bosatt i Oslo. Etter å ha studert i Seattle, Washington, jobbet han for flere forskjellige designstudioer og byråer, i USA, Finland og Norge, blant annet for Digital Kitchen (Seattle), Fjord (Helsinki), Kitchen (Oslo) og Toxic (Oslo). Martin har også jobbet freelance i Helsinki, for ”Vim & Vigor”, der han var med på å lage to trailere for blant annet ”Angry Birds”, som hver ble sett over 100 millioner ganger. For tiden jobber Martin hos Animasjonsdepartementet. Han er gift og har to katter. James skal snakke om arbeidet med introen til spillefilmen ”Snekker Andersen og julenissen” som kommer på kino.

Martine Solli Nilsen vokste opp i Risør. Hun har bodd 9 år i Oslo hvor hun har studert grafisk design og foto ved Bilder Nordic School of Photography. Nå jobber hun som fotograf i Animasjonsdepartementet hvor hun har vært siden 2013. Hun er også tidvis modellmaker, animatør, rekvisittør, håndmodell og har ansvar for skalpell, lim og plaster.

Bendik Kaltenborn er en Oslo-basert frilanstegner med BA fra KHiO og MA fra Konstfack i Stockholm. Har i senere tid gjort seg mest bemerket som Todd Terjes hustegner samt faste innslag i bla. The New Yorker. Kaltenborns tegneserier er utgitt på fem språk og er her til lands tilknyttet No Comprendo Press og Dongery. Fra i høst er han stipendiat på KHiO, avdeling Design. Han vil snakke om sitt ferske samarbeid med kosmetikk-giganten Aēsop, som lanseres i høst.

Knut A. Helgeland/D’TOX: Moving Target - 25 år med motion design #

Knut A. Helgeland har over tyve års fartstid som motion designer, femten av dem i Toxic Design Studio, som han tok initiativ til å starte i 2000. Som en av Norges mest erfarne broadcast designere har han en rekke programvignetter og tittelsekvenser på merittlisten, samt et par musikkvideoer og rebrands av TV-kanalprofiler. Våren 2015 startet han opp sitt nye selskap D’TOX, hvor han i tillegg til å jobbe som designer også jobber som animasjonsregissør og reklamefilmklipper. Knut skal prate om beveglig design/motion graphics i Norge de siste 25 årene.

Void - There´s No Time Like Real-Time #

Void er et kryssdisiplinært designstudio som arbeider i skjæringspuntket mellom design, teknologi, kunst og arkitektur. Siden oppstarten i 2015 har flere av prosjektene de har arbeidet på vært direkte eller inndirekte knyttet til musikk og live-opptredener. I dette foredraget vil Bjørn Gunnar Staal og Joakim Wiig Hoen tilby et dypdykk i, samt demonstrere, hvordan Void arbeider med software-utvikling og generative designprosesser for å skape interaktive opplevelser for band som blant andre Kraftwerk, a-Ha og Apparatjik.

Fagprat – Grafills fremtid #

Ordstyrer: Erik Worsøe Eriksen
Paneldeltakere: Kari Bucher, 
Trude Gomnæs Ugelstad, Aslak Rønsen, Lennart Eng, Cecilie Maurud Barstad

Erik Worsøe Eriksen er designer og rådgiver i sitt eget byrå – ERIK(SEN) – og har bakgrunn fra bl.a Products of Play, Saatchi & Saatchi, Union Design og Skin Designstudio. Han arbeider både med konkret visuell formgivning og strategisk utvikling og rådgivning innen identitet og kommunikasjon. Arbeidet hans er publisert i internasjonal designpresse og har vunnet priser i nasjonale og internasjonale konkurranser. Han har også ved flere anledninger selv sittet i juryer, bl.a Visuelt og Gullblyanten, i tillegg til å virke som sensor og disputant ved kunsthøyskolene i Norge.

Kari Bucher er daglig leder i Grafill. Hun er utdannet fra Instituttet for Markedsføring, Reklameskolen og BI. Hun har jobbet med merkevarebygging og design i mer enn 15 år, og vært med på utvikling av bla. TINE. De siste syv årene har hun jobbet med TV-aksjonen, og de siste fem årene har hun ledet prosjektet.

Trude Gomnæs Ugelstad er administrerende direktør i Norsk design- og arkitektursenter. Hun er utdannet siviløkonom og kunsthistoriker og har tidligere blant annet vært leder for Akershus Kunstsenter, Oslo Kunstforening og Norske Kunsthåndverkere, og hun var sentral i opprettelsen av Norwegian Crafts.

Aslak Gurholt Rønsen er designer, illustratør. Han driver studioet Yokoland, forlaget Aki Books og pop-up-bokhandelen Related items. Rønsen har mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet i Best Book Design from all over the World, D&AD, German Design Awards, Årets vakreste bøker, Norsk Forms pris til unge designere og Bokkunstprisen. Arbeidene hans har vært utstilt både i London, New York, Berlin, Leipzig, Barcelona, Beijing, Shanghai m.m. www.yokoland.com

Lennart Eng er utdannet ved Konstfack. Hans første illustrasjonsjobber var for aviser og tidsskrifter. Har illustrert et stort antall lærebøker, billedbøker og faktabøker for ulike forlag. Eng har deltatt i arbeidet med ”Books are Bridges” som presenterte svensk barnebokillustratører for et internasjonalt publikum, og ble vist i over 30 land rundt om i verden. I 2000 vant han Bokforlaget Opals faktabokkonkurranse med sitt bidrag ”Myra”. Dette var første gang han jobbet med både bilde og tekst samtidig, noe som gav mersmak. I 2002 kom boken ”Valdemar i världshavet” som ble nominert til Augustprisen. Parallelt med sitt kunstneriske virke har han også vært lærer i kunst- og arkitekturhistorie. I perioden 2006-2015 var Lennart Eng styreleder for Föreningen Svenska Tecknare. Han sitter i juryen for ALMA-prisen (The Astrid Lindgren Memorial Award). For tiden er han, ved siden av sitt kunstneriske virke, vikarierende daglig leder for Svenska Tecknare.

Cecilie Maurud Barstad er Creative Director og illustratør sammen med Gilles Jourdan i Gilles & Cecilie Studio i London. Hun har utdanning fra Central Saint Martins og Handelshøyskolen BI, og har siden holdt flere workshops og forelesninger på Saint Martins, Winchester School of Art, the CASS, Parsons New School og London College of Communication. Cecilie har jobber som junior designer i SDG, bokbinder i Wyvern Bindery og illustratør for en rekke animasjoner for Nickelodeon TV. Cecilie har lenge vært lidenskapelig opptatt av tegning og har vært med på å grunnlegge The Travelling Drawing Club, der fokuset er å observere og tegne objekter og landskap.

2 X ekspressforedrag: Qvisten Animation og Maren Todal  #

Rasmus A. Sivertsen er en av Norges fremste animasjonsregissører. Han har blant annet regissert kinofilmene "Kurt blir grusom",  "Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin" og de nye Flåklypafilmene. I tillegg står han bak nettsuksesser som «Fanthomas» og «Sex og Single Siv». Sivertsen er medeier i animasjonsselskapet Qvisten Animation og har produsert godt over 300 reklamefilmer. I desember 2016 er han premiereklar med "Dyrene i Hakkebakkeskogen".

Ove Heiborg er til daglig produsent på Qvisten som i dag er et av Skandinavias største animasjonsstudioer. Ove har bla vært co-produsent på kinofilmene "Kurt blir grusom", "Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin" og de nye Flåklypafilmene. I tillegg står han som produsent på nettsuksesser som «Fanthomas», «Sex og Single Siv» og "Monarkiet". Ove er grunder og medeier i Qvisten. Han startet selskapet i 1994. Med Qvisten har han produsert over 500 reklamefilmer og utviklet diverse barne konsepter bla Litago og Fantorangen. I desember 2016 er han premiereklar, som hovedprodusent, med Thorbjørn Egners "Dyrene i Hakkebakkeskogen»

Rasmus og Ove skal snakke om arbeidet med animasjonsfilmen ”Dyrene i Hakkebakkeskogen”.

Maren Todal er byråleder i Form til fjells, som er lokalisert på Røros og har kunder over hele landet. Designbyrået drives i dag av tre partnere og har gjennom årene vunnet flere nasjonale priser for sine design- og markedsføringsløsninger for sine kunder. Maren Todal kommer fra ei lita bygd ved fjord og fjell på Nordmøre, bor i et skjønt grønt hus midt i verdensarven og har ledet byrået i 4,5 år. Liker seg aller best når hun spiser rå fisk, bader i kalde vann og sykler på smale stier. Maren skal snakke om konseptet, navnevalgene og historiefortellingen rundt Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk.

Vorspiel hos Illustratørene #

Midt i mellom programpostene, inviterer Illustratørene til jubileumsvors! Bli med til oss og ta et glass, litt snacks og kanskje vinner du et kunstverk til veggen!

Illustratørene
kl 16.00 til 18.00
Grensen 9a, Oslo

Jubileumsfest i R21 #

Velkommen til bursdagsfeiring i Grafills lokaler!

Grafill R21 dekoreres til festkveld med minner fra arkivet og illustrasjoner på vinduene.

Cecilie Maurud Barstad fra Gilles og Cecilie Studio har samlet 25 illustratører på tvers av stil, takt og tone som i anledning 25 års jubileet skal møtes kvelden før Grafillfesten for å tegne en myldreillustrasjon på alle vindusflatene i Grafill sine lokaler. Deltakere på denne Window Battle er Synne Salvesen/ Jon Arne Berg/ Ingrid Rognstad/ Frode Skaren/ Ingunn Dybendal/ Jonas Bødtker/ Dorte Walstad/ Lars Aurtande/ Trude Tjensvold/ Trond Bredesen/ Cecilie Ellefsen/ Bjørn Brochmann/ Siri Dokken/ Julius Vidarssønn Langhoff/ Bo Gaustad/ Erlend Peder Kvam/  Anette Moi/ Sverre Brand/ Sylvia Stølan/ Kristoffer Kjølberg/ Sandra Blikaas/ Tord Torpe/ Stina Langlo Ørdal/ Sveinung Sudbø/ Cecilie Maurud Barstad.

Ute på gateplan blir det deilig mat fra food-trucks.

Inne i baren finner du blant annet vårt spesialdesignede jubileumsøl, og mye annet godt. Det er designbyrået Form til fjells som har utformet etiketten som blant annet består av et håndtegnet 25-tall. Øl-brygget er produsert på Røros Bryggeri og Mineralfabrikk. Baren stenger klokka 01.00.

Bli med på en real bursdagsfest sammen med Grafillvenner!

Jubileumsfest 20. oktober
kl 18.00-02.00
Grafill, Rosenkrantz gate 21, Oslo

Arrangementet og besøkende vil kunne bli fotografert, og bildene legges ut på Grafills nettsider og på sosiale medier.