Frode Skaren vil i sin kommende utstilling gjenskape prosesser for å fremme resultatet, illustrasjon.

Prosessorientering #

av Kristina Ketola Bore

Se for deg at du har røntgensyn. Men kun til å bruke på illustrasjon. Du kan spore hvert pennestrøk, hver idé sin tilblivelse, hver fargelegging og hvert sammenkrøllede papir, alle cmd+z’er. Nå, se for deg Frode Skaren sin utstilling som åpner 15.mai i Grafill sitt R21 galleri. Prosessen bak en illustrasjon samler tolv illustratører som alle skal vise sin prosess fra idé til ferdig resultat. Skaren, også kjent under illustratøraliaset, Uglylogo, skal i tillegg fysisk gjenskape arbeidsplassen til de utvalgte illustratørene med det som måtte trenges, fra akvarium til skisseblokk.

– Jeg har alltid vært mer interessert i prosessen enn resultatet, forteller han.

– Å gå innom studioer til kunstnere er mye mer inspirerende enn å se et maleri på galleri.

ILLUSTRERE PROSESSEN. Hovedpoenget med utstillingen er å fremme illustrasjon ved å synliggjøre faget. Skaren har planlagt å be inn reklamebyrå og kunder for å demonstrere hva som skjer hos illustratøren etter en brief kommer inn.

– Mange ganger skjønner ikke kunden hvorfor man ikke kan levere på en time.

– Jeg vil vise at det er litt tanker og arbeid bak illustrasjonene, den ferdige tingen er ikke det eneste som har blitt gjort. Det kan være en lang prosess.

Listen over de tolv illustratørene som skal stille ut inkluderer, foruten Skaren selv, noen av landets mer prominente utøvere som alle har sitt distinkte stiluttrykk.

– Det er gøy å velge folk jeg har fulgt med på, sett opp til, og som jeg har sett skissene til tidligere. Jeg vet hvordan de jobber og at de jobber forskjellig, sier Skaren og legger til at han velger ut ifra erfaring, ikke bare resultater.

Blant utøverne er Esra Røise og hennes slanke strek, som motebransjen har omfavnet, samt Magnus Voll Mathiassen, eller MVM, med sine flytende og vibrante fargeflater. Inkludert er også Kristian Hammerstad og hans Tales From the Crypt-estetikk – tatt et steg videre med moderne fargepalletter og populærkultursymbolikk. Sindre Goksøyrs humoristiske illustrasjoner har i tillegg til flere tegneserier også gitt liv til Kongen Din, og i likhet med Skaren selv er det festligheter i fokus. De presenteres alle med mer personlig informasjon enn vanlig på utstilling: Skaren vil nemlig at publikum også skal bli litt kjent med illustratøren utover arbeidet deres.

Er det slik at personlighet er avgjørende for resultat?

– Ja, absolutt. Jeg er vokst opp med en humoristisk familie – alt var tull og tøys – jeg er 32 og tegner tissemenn som løper rundt. Det er på grunn av min oppvekst at jeg kommer på slike ting.

– Når du ser arbeider og så møter personen som lager det, er det sjeldent du blir overrasket.

FELTET MED KOLLEGAER. Noen av utstillerne er Skaren i kontakt med daglig, mens andre er mer periferere bekjentskap. En av utøverne som han trekker frem er Trond Bredesen, som på 90-tallet satte illustrasjon på frokostbordet med arbeidet for Tine sine melkekartonger.

– Første gang jeg var på Visuelt så jeg denne karakteren – han var oppe og vant en pris, hoppet på scenen – også tenkte jeg at det skal være meg om noen år, beretter Skaren om sitt første møte med Bredesen. 

Det har vært viktig at det skal være norske illustratører, for slik å skape en følelse av tilhørighet. Utenlandske utøvere har ikke blitt inkludert fra et ønske om å at publikum skal bli bedre kjent med våre egne illustratører. For Skaren er illustrasjonsfeltet ett av kollegaer, ikke konkurrenter.

– Da jeg begynte med illustrasjon ble jeg spurt om jeg turte å jobbe med det og eventuelt bli utkonkurrert, men jeg er slik at hvis jeg blir spurt om en jobb jeg ikke passer til så sier jeg ”spør han eller henne, de passer bedre”. Så liker jeg å tenke at alle gjør sånn.

ARBEIDSPLASSERT. Til utstillingen vil Skaren spesielt invitere studenter – men alle er velkomne, fra kunder, til de som lurer på hvordan illustratører jobber, eller de som ikke vet hva en illustratør er. Så i karakteristisk generøs maner inviterer han «stort sett alle».

Etter sommeren drar utstillingen til Trondheim og Skaren ser for seg at en bok kunne vært fint å produsert også. Men for nå er det tolv arbeidsplasser og prosesser å gjenskape, som står klar for publikum 15. mai.

Illustratører som presenteres i utstillingen #

  • Anette Moi
  • Børge Bredenbekk
  • Esra Røise
  • Gilles & Cecilie
  • ill.Design
  • Jon Arne Berg
  • Kristian Hammerstad
  • Mari Kanstad Johnsen
  • Magnus Voll Mathiassen MVM
  • Sindre Goksøyr
  • Trond Bredesen
  • Uglylogo
     
  • Les mer om utstillingen her