Kanskje er det fonten du bruker hver dag, eller en du sparer til spesielle anledninger. Et typesnitt du synes er pent av uforklarlige grunner, eller som funker ekstra godt på grunn av sine praktiske, lettleste og anvendelige bokstaver. Et enkelt, men likevel svært vanskelig, spørsmål.

Av Dorthe Smeby

Kim Lunde, grafisk designer i Centerteam Reklamebyrå
www.centerteam.no

Som en font som lenge har vært på «markedet», ble Baskerville nevnt i flere sammenhenger som en av de mest brukte i 2013. Skal jeg være ærlig har jeg ikke brukt fonten de siste årene. Men når jeg ser tilbake på tidligere oppgaver fra skolebenken, er alltid 3-5 skisset opp med Baskerville. Hvorfor? Jeg har vel alltid hatt en liten kjærlighet for serif-fonter, og når jeg henger opp en plakat med Baskerville som hovedfont virker den mer troverdig enn de andre. Virker som ett standard svar, jeg veit, men når forsiden av porteføljen min skriker Baskerville, så kan jeg ikke legge skjul på at dette er en av mine store favoritter.

Kim-Lunde_750px.jpg

Katinka Jørgensen, grafisk designer i Go Electra
www.goelectra.com

Dersom muligheten byr seg, så syns jeg det er veldig moro å tegne ordene for hånd, men det er jo ikke alltid det passer. En font jeg ofte er innom, som kanskje er "plankevalget" for flere, er Gotham. Den er for meg som et vennlig fjes i mengden. Jeg tenker kanskje at vi er litt like, Gotham og jeg – liten og rund der det trengs. Sist jeg brukte den var i vignetten for «Jakten på Norge» på NRK. Der hentet jeg mye inspirasjon fra femtitallet og trengte noe som var pålitelig og stødig, og der fungerte Gotham ypperlig.

Katinka-Jorgensen_750px.jpg

Maja Zetterberg, frilansillustratør og formgiver
www.majazetterberg.com

Vilken svår fråga! Det beror sig så på vad man ska använda det till. Men Akzidenz-Grotesk är en av mina favoritfonter. Helveticas föregångare är både stram och mjuk på samma gång och fungerar i nästan alla sammanhang. Jag har den på mitt visitkort och min egen grafiska profil. Jag arbetar mycket handgjort och med handtext (lettering) och älskar de gamla klassiska typsnitten eftersom man verkligen ser det fina hantverket bakom. Det märks att någon med handen känt igenom varje bokstav i fonten. För några år sedan gjorde någon en superfin hyllning till Akzidenz Grotesk på YouTube - den summerar nog allt jag känner för fonten!

Maja-Zetterberg_750px.jpg

Spill video

Akzidenz Grotesk

Sofie Platou, grafisk designer i Snøhetta
www.snohetta.com

Det er mange på lista. Men hvis jeg skal dra frem en klassiker som jeg ofte kommer tilbake til må det bli Neuzeit Grotesk, designet av Tyskeren Wilhelm Pischner på slutten av 1920 tallet for Stempel type foundery. Dette er en skikkelig klassisk geometrisk grotesk med karakteristiske sirkulære bokstavformer. Og Pischners kommentar til Futura, som ble gitt ut samme år. Den er ren og solid i formen og reflekterer den fine designfilosofien på 20 tallet - “Form is function”. I 1970 ble den tegnet om og innført som standard typesnitt på alle tyske trafikkskilter. Og da sier det seg selv at den fungerer godt både for skilting og trykk. Det er noe med enkelheten og soliditenen som gir en behagelig og litt retro feel i dag. Og så må det nevnes at Laurenz Brunners nye font Circular, som er en moderne take på de rene geometriske typesnittene som Neuzeit representerer, også er verdt å sjekke ut.

Sofie-Platou_750px.jpg