I 1439 satte gamle Gutenberg sin første side med verdens første font i verdens første bokpresse. Siden den gang er det utviklet og brukt så mange type fonter at nok ingen kan sies å ha den fulle og hele oversikten. Bare i FontShop på nettet kan du med et sveip av kredittkortet ditt skaffe deg rundt 150 000 ulike fonter, alle med sin historie og personlighet. Font Facts er en føljetong med små drypp av rariteter og snurrepiperier fra fontenes historie. Fra storhet og forfall, sjalusi og selvmord til rikdom, berømthet og tant og fjas.

Av Bjørn Bye

Selv om alle vet at Johann Gutenberg er boktrykkerkunstens far, så er det interessant at han selv også designet verdens første skrifttype. Stilen han utviklet for bøkene han trykket var inspirert av den gotiske håndskriften som ble brukt på den tiden, slik at de trykte bøkene skulle ligne på de håndskrevne verker. Dette gjør også Herr Gutenberg til typografiens far.

På Apples tastaurer er det fonten Univers som ligger under fingerspissene dine.

De fleste kjenner til skiltet HOLLYWOOD på åskammen over nettopp, Hollywood. Skiltet ble opprinnelig satt opp i 1923 for å promotere et nytt byggefelt i området. Bokstavene er 9 meter brede og 15 meter høye og i fonten `Digital Readout´. I 1932 tok skuespillerinnen Peg Entwistel livet sitt da hun hoppet i døden fra bokstaven H.

Det finnes kopier av skiltet flere steder i verden, dog uten navnet Hollywood. Lokale stedsnavn i samme stil finnes på disse stedene:

Braşov, Romania
Machynlleth, Wales
Mosgiel, New Zealand
Dingle, Irland.
Reykjanesbær, Island.
Oltedal, Norge

Verdens nest dyreste font er den vakre og gjennomarbeidede TEFF Lexicon. Én skrifttype i denne fontfamilien koster rundt 390 $, mens hele familien ligger på rett i underkant av 5.000$. TIFF Lexicon ble formgitt av den nederlandske typografen Bram de Does. Førsteplassen har allikevel fonten JHA Bodoni Ritalic som ligger på 5.000$ for én skrifttype…

Spill Spesial

Øye-hånd-koordinasjonen er et must i alle disipliner av designfaget. Og jo mer erfaring og kunnskap man har, jo skarpere blikk får man for de fine nyansene i form og estetikk. I dette lille spillet kan du vise hvilken revolvermann, eller revolverkvinne du er, når det kommer til å skille Serifen fra San-serifen. Shoot!

Rommet er noe av det største vi kan snakke om. Men også på de minste flater er avstanden mellom ting av stor betydning. Ta en pause og test deg selv på hvor god du er i kerning.

Det er ikke gitt at alle familier passer så godt sammen. Bare se på det tragiske utfallet i Romeo & Julie. Når det kommer til fontfamilier er det også gode og dårlige kombinasjoner. Rist håndleddene løse og ledige og sjekk om du er god Kirsten Giftekniv for ulike fontfamilier og –klaner.

Det er utviklet en egen font for folk som har dysleksi. Fonten blir blant annet tykkere nederst, noe som viser seg å gjøre det lettere for dyslektikere å lese den. Fonten heter ikke uventet, Dyslexie.

Den første fonten laget spesifikt for en datamaskin er Digi Grotesk, designet av Rudolph Hell i 1968.

Helvetica var tidligere kjent under navnet `NeueHaas Grotesk`. Denne forløperen til Helvetica er noe annerledes enn Helvetica slik vi kjenner den i dag. Helvetica brukes i offentlig skilting på T-banen i New York og i logoer for Toyota, Motorola, American Apparel, The North Face…og en hel bøtte med andre selskaper. Se en liste her. Det er laget en dokumentar om Helvetica. Den ble lansert i 2007 og heter, naurlig nok, Helvetica. Traileren til Helvetica ligger her, og hele filmen finner du på Netflix.

Alle som googlet `Helvetica` den 1. april 2011 fikk opp alle søketreff i `Comic Sans` under parolen `Comic Sans for everyone`. Comic Sans er blant fagfolk for øvrig en av de mest utskjelte fontene i verden. I 2002 lanserte de grafiske designerne Dave and Holly Combs kampanjen og nettstedet Ban Comic Sans. Til tross for, eller kanskje på grunn av, den opplagt humoristiske siden ved dette prosjektet er det verdt å merke seg at de to grunnleggerne ikke har klart å unngå å bruke nettopp Comic Sans i sin logo. (Kilde: Wikipedia & Bancomicsans)

Hvordan ville en universell håndskrevet font se ut? Dette lurte kulepennprodusenten Bic på og i 2014 lanserte de eksperimentet `Universal Typeface Experiment`. Alle kan bidra med sin håndskrift og formen på resultatet vil bli et gjennomsnitt av alle bidragene. Om Bic kommer til å selge flere penner på grunn av kampanjen er foreløpig et ubesvart spørsmål. Bidra til den universelle fonten her: