tilbake

Jury

Juryen for Årets vakreste Bøker består av fem erfarne og kunnskapsrike fagpersoner. I begynnelsen av februar samles de i Grafills lokaler for å vurderer bøkene som sendes inn til konkurransen. Juryen ser på bokens helhet, overordnet konsept, illustrasjon, design, fotografi, typografi, omslag, innbinding, materialvalg med mer. De kårer vinnere i ulike kategorier, og av alle innsendte bøker kårer de også Årets vakreste Bok.

Andreas Rød Skilhagen / Juryleder

Andreas er i dag kreativ leder i A-magasinet og Aftenposten Lørdag. Han har tidligere vært med på å etablere designkontorene Node Oslo og About Projects, samt lang erfaring fra reklamebransjen som AD i byråer som Bates United og DDB. Prosjektene til Andreas har utmerket seg i flere konkurranser som Årets Vakreste Bøker, Visuelt, Gullblyanten, Gulltaggen, Eurobest og Cannes Lions. Andreas sine arbeider har også vært del av utstillinger på Arts Chiyoda (Tokyo), Centre Pompidou (Paris), Le Fresnoy (Lille), og på Grafill (Oslo). Han har undervist ved flere Kunst- og designakademier, samt holdt foredrag om noen av sine prosjekter på bl.a Tokyo Graphic Passport, Pecha Kutcha Oslo og Sterk Reklame i Trondheim. Andreas har sin utdannelse fra RMIT Melbourne, hvor han tok en BA i grafisk design, etterfulgt av et Artist in Residence stipend ved Fabrica i Treviso, Italia.

Ellen Seip

Ellen har nesten 50 års erfaring med bøker, både fra bibliotek og forlagsbransjen. Hun er utdannet ved Statens Bibliotekskole, og har i tillegg videreutdanning innen barnelitteratur fra Høgskolen i Karlstad. Da Ellen i 1993 gikk til Cappelen forlag (senere Cappelen Damm) hadde hun over 20 års erfaring som bibliotekar, og hadde blant annet jobbet som konsulent for Gyldendal og vært redaktør for flere av Aschehougs hvite bøker. Som forlagsredaktør for barnebøker ble Ellen etterhvert en markant skikkelse som har satt sitt preg på den norske bildeboka. I 2009 ble hun tildelt NBU-prisen for sin betydelige innsats for barne- og ungdomslitteratur. Bildebøkene Ellen har arbeidet med har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser som for eksempel Bologna Ragazzi Award, Notable Children’s Books , Deutscher Jugendliteraturpreis, Ezra Jack Keats New Author Award, Prix Sorcière og Prix Jeune Alber. I 2015 gikk Ellen av med pensjon, men jobber noe som redaktør og konsulent for Ena forlag.

Anja Dahle Øverbye

Anja er illustratør og tegneserieskaper. Hun er utdannet ved Kunstskolen i Bergen og har en BA i visuell kommunikasjon fra Kent Institute of Art and Design i England. Anja har vist arbeidene sine både i inn- og utland, og ble i 2010 nominert til Kulturdepartementets priser for barne og ungdomslitteratur i kategorien Illustrasjon. I 2016 vant hun prisen Årets tegneserie under Oslo Comics Expo for ”Hundedagar”, og er nå i gang med bok nummer to. Anja har også vært med å etablere Blokk forlag, som fokuserer på tegneserier, artist books og fanziner.

Thomas Sørlie Hansen

Thomas jobber som hovedlærer i illustrasjon ved Høyskolen Kristiania i Trondheim. Siden 2006 har han i tett samarbeid med anerkjente kunstnere vært med på å utforme en rekke artists´ books og odde bøker, flere av dem belønnet med utmerkelser i Årets vakreste Bøker. Som illustratør og serieskaper har han vunnet flere priser og vært med på utstillinger i inn- og utland; blant annet No Words Comics (Italia), Fumetto (Sveits) og Visuelt. Thomas har BA og MA i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo. De siste årene har han holdt flere Pecha Kucha-foredrag, vært aktiv i Grafill Trøndelag og vært med på å etablere Ormen Langes Offisin - et fellesverksted og kontorfellesskap for frilans illustratører.

Daniel Andersson / Sverige

Daniel jobber som selger ved Göteborgstryckeriet. De siste ti årene har han arbeidet med prosjektledelse og produksjon av bøker, trykk og emballasje med fokus på kvalitet. Daniel har eksamen i markedsføring fra Högskolan i Kalmar, og i 2008 begynte han å jobbe hos Fälth & Hässler. Han startet sin karriere med en brennende interesse for foto og billedredegering, noe som ledet ham inn på den grafiske banen. I 2011 gikk han videre til Göteborgstryckeriet hvor han var med på å utvikle og markedsføre deres unike trykkemetode - en metode som har gjort dem til det ledende trykkeriet de er i dag. Papir og taktile materialer i kombinasjon med vakkert trykk og håndverk er en stor del av Daniels liv og pasjon. ”Å få arbeide med dedikerte fotografer, formgivere og mennesker som er ute etter å flytte grensene for hva som er mulig er utrolig spennende og utviklende. Og å få være med på å juryere Norges vakreste bøker ser jeg som et privilegium.”

GrafillRosenkrantz gate 21, 0160 Oslo22 12 82 00grafill@grafill.no

Abonner på nyhetsbrev